Wat

...is nou precies wat?

Niet voor iedereen is het gesneden koek waar die vormgevers, ict’ers of digitale juppies het over hebben. Maar voor ons is het wel belangrijk, dus hier hebben we het even op een rijtje gezet wat nou de meest gebruikte bestandsvormen zijn en waneer je wat gebruikt. 

 

JPG

JPG (of JPEG) is de meest voorkomende manier hoe een foto of afbeelding opgeslagen wordt. Waarschijnlijk maakt jouw camera of telefoon ook foto’s in JPG en het internet staat er vol mee. Een JPG afbeelding is ook wel een rasterafbeelding. Dit wil zeggen dat de afbeelding door middel van pixels is opgebouwd. Als je een lage resolutie afbeelding hebt (lage kwaliteit) zal je die pixels dus duidelijker zien. Dit zorgt ervoor dat je afbeelding onscherp wordt. Hoe hoger de resolutie, hoe meer pixels en dus scherper! JPG-bestanden zijn geschikt voor internet en als ze een hoge resolutie hebben, ook voor drukwerk.

PDF

PDF-bestanden zijn platform onafhankelijke bestanden. Ook hier is een verschil in kwaliteit mogelijk (beeldschermresolutie en druktechnische resolutie). Niet iedere PDF is dus hetzelfde en van een goed formaat om te kunnen drukken! PDF-bestanden kun je niet bewerken. Je kunt met Adobe Reader alleen PDF's bekijken en lezen.

EPS of AI

EPS- en AI-bestanden zijn vector bestanden. Dit zijn grafische afbeeldingen die opgebouwd zijn uit lijnen en vormen, die je kunt vullen met kleuren, patronen en effecten. Vector bestanden kan je zo groot en klein maken als je wilt en de kwaliteit zal altijd goed blijven! Vector bestanden worden vooral gebruikt voor iconen, illustraties en logo's. Een EPS of AI-bestand kan je trouwens alleen zien of openen als je grafische programma’s op je computer hebt staan.

PNG

PNG-bestanden worden heel veel voor internet gebruikt en hebben dan vrijwel altijd een lage resolutie die niet geschikt is voor drukwerk. Het grote voordeel is dat je met een PNG een transparantie achtergrond kunt opslaan. Als je dus je logo op een ander soort achtergrond wilt plaatsen, zonder wit vlak erom, heb je een PNG nodig.

GIF

GIF-bestanden zijn eigenlijk alleen geschikt voor internet en hebben altijd een lage resolutie die niet geschikt is voor drukwerk. Gifjes worden vaak gebruikt als minifilmpjes op internet of je telefoon.

Aanleveren

Als er gevraagd wordt om een logo aan te leveren dan hebben wij dus graag een Vector logo (EPS of Ai). Een logo van internet plukken en aanleveren is dus vaak niet bruikbaar vanwege de lage resolutie (72 DPI). Net als foto’s van het internet. Deze zijn vaak 72 DPI om de website sneller te laden. Deze foto’s zijn over het algemeen niet bruikbaar voor drukwerk.
Word- bestanden bestanden kunnen wij vrijwel nooit gebruiken. Als je een afbeelding in Word (of PowerPoint of Exel) plaatst comprimeert het programma de afbeeldingen dusdanig dat wij deze niet meer kunnen gebruiken.
Als je bij ons een logo laat ontwerpen krijg je deze altijd in JPG, PNG, PDF en EPS. Let er wel op dat de auteursrechten van het ontwerp altijd bij de ontwerper blijft liggen. Uiteraard is het logo van jou maar er mogen dan geen aanpassingen gedaan worden zonder toestemming van de ontwerper. Het enkele feit dat de opdrachtgever voor de huisstijl of het logo betaald heeft, betekent dus niet dat de rechten zijn overgegaan. Je kan hier meer over lezen op auteursrechten.nl